Yhteydenotot
Ota yhteyttä joko suoraan asunnonvälittäjiin tai käytä meidän palveluitamme.
SEND
Login form
Sorry, User can NOT register!

Kalima – mitä se on ja mistä se johtuu – selitettynä

Calima on kuuma kaakkoistuuli, jota esiintyy yleensä talvella Kanariansaarilla. Tuuli kuljettaa mukanaan tomua Pohjois-Afrikasta.

Espanjassa calima on melko yleinen talvella. Erityisesti caliman aluetta ovat Kanariansaaret. Gran Canarian asukkaille calima-ilmiö on tuttu, mutta viikonlopun kestänyt intensiivinen hiekkamyrsky oli kestoltaan ja laajuudeltaan erityisen voimakas. Tilannetta vaikeutti myös Gran Canarialla olleet tulipalot, joiden sammutustöitä kuuma ilma ja voimakkaat tuulet hidastuvat.

Kokeneet Kanarian-kävijät tai saarilla pidempiä aikoja viettäneet suomalaiset ovat todennäköisesti kuulleet termin calima. Ehkä se on sattunut osumaan juuri omalle lomallesi.

Kyseessä on sääilmiö, jota esiintyy Kanariansaarilla erityisesti talvikuukausina. Marokosta tai Länsi-Saharasta puhaltaa voimakas tuuli, joka tuo mukanaan hiekkaa ja tomua. Ilma muuttuu sameaksi ja näkyvyys huononee. Silmiä saattaa kirvellä ja hengitys tuntua tavallista vaikeammalta.

Calima on usein hyvin lämmin tuuli. Tämä tarkoittaa sitä, että voimakkaana esiintyessään se nostaa lämpötiloja myös Kanariansaarilla. Leuto, parinkymmenen asteen talvisää saattaa muuttua kolmeakymmentä hipovaksi helteeksi.

Joskus calima voi laittaa saarten sään kokonaan sekaisin. Viime viikonloppuna lentoja jouduttiin perumaan muun muassa Teneriffan ja Gran Canarian kentillä huonon näkyvyyden takia. Ajoitus viime vuosikymmenten pahimmalle calimalle oli huono, sillä monen hiihtolomasuunnitelmiin tuli muutoksia.

Voimakkaan aavikkotuulen aikaan ikkunat kannattaa pitää suljettuina. Jos tilanne menee pahaksi, kehotetaan ihmisiä pysyttelemään sisätiloissa. Hengitysteiden sairauksista kärsivien tulee kiinnittää asiaan erityistä huomiota.

Calimaa ei pidä sekoittaa tavalliseen pilviseen säähän. Saarten yllä leijuvat pilvet eivät ole Kanarialla poikkeuksellisia. Oletko kuullut pilvimerestä – tiettyjen sääolojen aikaan esiintyvästä ilmiöstä, jolloin matkailija voi nousta pilvien yläpuolelle?

Pilvet muodostavat taivaalle normaalin harmaan peiton, mutta calima muuttaa koko ilman kellertävän tai punertavan sameaksi. Hiekan ja pölyn voi voimakkaan caliman aikaan suorastaan nähdä leijailevan ilmassa.

Lähde: https://www.rantapallo.fi/rantalomat/mika-on-kanarian-kummallinen-saailmio-calima-voi-osua-sinunkin-lomallesi/

Yleensä Calimasta ei ole suurempaa harmia, mutta vuonna 2002 Santa Cruzin lentokenttä jouduttiin sulkemaan Caliman vuoksi, koska näkyvyys kentällä laski hiekan vuoksi alle 50 metriin. Ja sama tapahtui vuonna 2020 ja 2022. Calimaksi kutsuttu tuuli kuljettaa talvisin Saharan aavikolta hiekkaan Kanariansaarille. Se on ihan tavallista, mutta nyt valloillaan oleva hiekkamyrsky ei ole aivan perinteinen, vaan sen vuoksi on jouduttu perumaan lentoja ja se on sotkenut monien ihmisten lomasuunnitelmat. Lentoyhtiöiden lentoja perutaan, sillä hiekkamyrskyn keskellä seisoneille koneille on tehtävä turvallisuuden vuoksi teknisiä tarkistuksia.

Calima vs sumu

Moni yhdistää caliman ja sumun, sillä molempiin ilmiöihin liittyy heikko näkyvyys. Ilmiöillä on kuitenkin perustavanlaatuinen ero sillä sumun ollessa kyseessä näkyvyyttä haittaavat tiivistyneet vesihiukkaset, jotka muodostavat pilviä. Kalimassa näkyvyys peittyy pölypisteisiin, hiekkaan, tuhkaan ja jopa saveen.

Terveysvaikutuksia

Turisteille sepian väriseksi muuttunut maailma oli eksoottinen elämys ja moni suuntasikin varoituksista huolimatta ulos kokemaan hiekkamyrskyn. Näkyvyyden heikentyminen voi kuitenkin aiheuttaa vaaratilanteita ja liikenneonnettomuuksia.

Calimalla on myös terveysvaikutuksia, sillä pölyn ja muiden hiukkasten korkea pitoisuus voi vaikeuttaa hengitystä ja limakalvoissa voi esiintyä ärsytystä.


%d bloggaajaa tykkää tästä: